Een waterkoker kun je ontkalken of reinigen door er water met citroensap in te doen, gebruik een deel water op een deel citroensap. Zorg er hierbij voor dat alle kalk in de waterkoker wordt bedekt met dit mengsel. Laat dit mengsel koken in je waterkoker en laat het vervolgens een tijdje staan. Giet de waterkoker leeg en het kalk zou verdwenen moeten zijn. Is er toch nog wat achtergebleven? Dan kun je het hele proces nog eens herhalen. Spoel na deze procedure de waterkoker om met schoon water. In plaats van citroensap kun je ook azijn of soda gebruiken. De verhoudingen zijn hetzelfde.
Spoel de waterkoker een paar keer om na het ontkalken. Proef of ruik je nog een rare smaak aan je thee of water? Spoel dan nogmaals een aantal keer om.
Hier zijn geen vaste regels voor. Je kunt de waterkoker ontkalken zodra je ziet dat er een kalklaag ontstaat onderin de waterkoker.
Onderin het apparaat zit een verwarmingselement waarmee het water wordt verwarmd zodra de waterkoker wordt aangezet door middel van de schakelaar. Bovenin het apparaat zit een sensor of metalen plaat die aan de hand van de hoeveelheid stoom bepaalt of het water kookt en zodra dit het geval is het apparaat uitschakelt.
Een elektrische waterkoker kookt het water ongeveer 2 keer sneller dan water in een pan of fluitketel op het fornuis. Probeer het zelf maar eens uit door dezelfde hoeveelheid water in de waterkoker te doen en in de pan en je zult zien dat de waterkoker sneller de klus heeft geklaard. Je kunt deze tijdswinst en informatie in je voordeel gebruiken door het kokend water wat je nodig hebt voor het bereiden van eten voor te koken in de waterkoker. Dat scheelt je immers 2 keer zoveel tijd.
Water koken in een waterkoker is goedkoper, zuiniger en sneller dan op gas. Zie ook dit experiment.
Het is lastig te zeggen hoe lang het duurt voordat water in een waterkoker kookt omdat dit afhankelijk is van vele factoren zoals het vermogen van de waterkoker, de temperatuur van het water en de hoeveelheid van het water. Gemiddeld duurt het zo'n 3 minuten om 1 liter water te koken.
Een snoerloze of ook wel draadloze waterkoker bestaat uit 2 onderdelen. Namelijk het onderste gedeelte waarop de waterkoker wordt gezet en de waterkoker zelf. Zodra de waterkoker klaar is kun je deze van het onderste gedeelte nemen en de waterkoker los gebruiken. Tegenwoordig bestaan bijna alle waterkokers uit deze 2 onderdelen.
Er zijn gezondheidsrisico's bekend met betrekking tot het drinken van water bereid in een waterkoker. Wel wordt aangeraden om water in een waterkoker niet 2 keer te koken en om er zeker van te zijn dat er geen plastic deeltjes in het water terecht komen kun je een voor een BPA vrije of glazen waterkoker kiezen.
Als je een glazen waterkoker hebt kun je er zeker van zijn dat er geen weekmakers in het water terecht kunnen komen. Dit risico is wel aanwezig bij een kunststof waterkoker. Daarnaast ziet een glazen waterkoker er over het algemeen een stuk mooier uit.
Electric kettle, kettle of water boiler zijn engelse vertalingen voor het woord waterkoker.
De melk gaat plakken aan de binnenkant van de waterkoker. Als je dus niet gemakkelijk de binnenkant van je waterkoker kunt schoonmaken raden wij aan om geen melk te koken in de waterkoker.
Het vermogen van de waterkoker wordt aangeduid in watt. Het wattage bepaalt grotendeels hoe snel het water gekookt zal worden. Vaak zijn goedkopere waterkokers uitgerust met een lager wattage waardoor het langer duurt voordat het water is gekookt.
De buitenkant van de waterkoker kun je wekelijks afnemen met een schone doek. Reinig de binnenkant en ontkalk de waterkoker eens in de zoveel maanden, afhankelijk van hoe vaak je het appraat gebruikt. Als je in een gebied woont waar er veel kalk in het kraanwater zit zul je de waterkoker vaker moeten ontkalken.
Voor thee is het belangrijk dat het water niet te heet wordt gekookt. Daarom hebben sommige waterkokers een functie voor instelbare temperatuur en verschillende temperatuurstanden. Als je geen waterkoker hebt met een instelbare temperatuur kun je het water koken en vervolgens de waterkoker een antal minuten met de deksel open laten staan. Voor groene thee houd je een temperatuur aan van ongeveer 75 graden. Voor zwarte-, kruiden-, rooibos- en bamboe thee kun je de temperatuur op zo'n 95 tot 100 graden houden.
Met elke waterkoker kun je water koken. Maar er zijn een aantal waterkokers die meer eigenschappen bezitten. Ook is er nogal verschil in bepaalde eigenschappen waar je zo op het eerste gezicht niet zo over na zou denken.
Waterkokers varieren in vermogen tussen ongeveer 1000 en 3000 watt. Het vermogen geeft aan hoe snel het water in de waterkoker zal koken.
Je hebt kleine waterkokers met een inhoud van 0.5 liter tot waterkokers voor grote huishoudens tot wel 2 liter. Vaak heb je voldoende aan een inhoud van zo'n 1 tot 1.5 liter.